Gépek, berendezések tervezése és gyártása

A No-Dig eljárások egyedi tervezésű, speciális gépeket, berendezéseket igényelnek. Ezeknél a gépeknél fontos szempont, hogy egyszerű szerelésük mellett megbízhatóak és tartósak legyenek. Mi a gépeinkbe, berendezéseinkbe beépítjük a bélelés során szerzett tapasztalatokat. A technológia, a beszállítói háttér és a szerzett tapasztalatok együttesen biztosítják, hogy eszközeink korszerűek, jól kezelhetőek és hosszú élettartamúak.

 

ULTRAGUN folyamatosan kifordító berendezés

A Process-Phoenix eljárás (PP eljárás) során a felújítandó csővezetékbe egy előzőleg gyantával átitatott, valamint a kifordító dobba betekert tömlőt fordítunk be oly módon, hogy a tömlő gyantás része érintkezik a felújítandó cső belső falával, annak nekifeszül, formáját felveszi, majd magas hőmérsékletű gőzt vezetve a béléscsőbe, a gyanta pár óra leforgása alatt kikeményedik. A PP eljárás sarkalatos pontja a kifordító dob. Ez a dob határozza meg, hogy a cső átmérőjétől függően milyen hosszúságú vezetékszakasz bélelhető egy lépésben, azaz mennyi anyagot, milyen hosszú tömlőt lehet a kifordító dobba betekerni. Így kijelenthető az, hogy a dob nagymértékben befolyásolja a felújítandó szakaszok hosszát, azaz azt hogy hány méterenként kell a csővezetéket megbontani a tömlő bevezetéséhez használt aknák kialakításához.

A PP eljárás alkalmazása során előfordult már, hogy kevesebb és hosszabb szakaszokból is fel lehetett volna újítani az adott csővezetéket, ha vagy egy sokkal nagyobb kifordító dob vagy egy végtelen kifordítást biztosító berendezés áll a rendelkezésre. A hosszabb szakaszok kevesebb akna ásását igénylik, így a csőfelújítás lényegesen kevesebb földmunkával jár, kevesebb idő alatt elvégezhető, és kisebb a költségvonzata is. Mindebből kifolyólag szükségessé vált egy olyan kifordító berendezés fejlesztése, amely átmérőtől függetlenül tetszőleges hosszúságú átitatott tömlő kifordítását teszi lehetővé.

A csővezetékek feltárás nélküli felújítása területén szerzett több évtizedes tapasztalat, és a felmerült igények elemzésének eredményeképpen megszületett az ULTRAGUN kifordító berendezés, amely képes tetszőleges hosszúságú átitatott tömlő kifordítására.

Az említett hátrányok kiküszöbölése érdekében egy új kifordító szerkezet kifejlesztése volt a cél, egy olyan több terű berendezés, amelynek a belső tereinek megfelelő elválasztó tömítésnek köszönhetően képes a tömlő folyamatos kifordítására. A gyakorlatban kis számban lehet találkozni már korábban kifejlesztett és alkalmazott hasonló berendezésekkel. Ezek két csoportba sorolhatók: csak szakaszos kifordítással működő, valamint a folyamatos kifordítással működő berendezések. A szakaszos kifordítással működő berendezések közül a legfejlettebb is csak maximum 4 m hosszúságú tömlő kifordítására képes egy ütemben. A folyamatos kifordítással működő berendezések esetében, bár képesek a tömlő folyamatos kifordítására az eddig elért legnagyobb kifordító nyomás 0,5-0,6 bar. Ez a nyomás csak a poliuretánnal bevont tömlők kifordításához elegendő, továbbá nagyobb átmérőjű hosszabb szakaszok bélelésére ezek a berendezések nem alkalmasak.

Az ULTRAGUN fejlesztése során mindvégig szem előtt tartottuk az összes helyszínen kikeményedő béléscsöves eljárás korlátját, valamint a hasonló berendezések problémáit. A No-Dig csőfelújítások területén szerzett több, mint húsz éves tapasztalat és a fejlesztői munka eredményeképpen létrejött az ULTRAGUN berendezés, amely megoldást jelent valamennyi helyszínen kikeményedő béléscsöves eljárás problémájára, és elsők között képes nyomóvezetékek felújítására alkalmazott nyomótömlők kifordítására is.

Az ULTRAGUN egy olyan többterű szerkezet, amelynek a belső tereinek megfelelő elválasztó tömítéssel képes átmérőtől függetlenül a tetszőleges hosszúságú tömlő akár 4 báron, azaz a legjobb kifordító nyomáson történő folyamatos kifordítására. Jelen pillanatban két típus érhető el 200 és 600mm-es átmérőjű tömlők kifordítására: ULTRAGUN-200 és ULTRAGUN-600.

Az ULTRAGUN-nal egy lépésben hosszabb szakaszok bélelhetőek, így akár 15%-kal is rövidülhet a bélelés időtartama, ugyanennyivel csökkenhet a felújítás költsége, továbbá közel felére csökkenhet a földmunka is.

Az Ultragun előnyei

  • hosszabb átitatott tömlő kifordítására képes
  • kevesebb aknát kell ásni
  • lényegesen kevesebb földmunka
  • gyorsabb kivitelezés
  • kisebb helyigény
  • alacsonyabb költségek
  • bélelés előtt a tömlő minőségének komplett ellenőrzése (nyomás alá helyezve)
  • többfunkciós felhasználás: többrétegű tömlő előállítása átitatás előtt, nagyátmérőjű vezetékek kombinált bélelése